openABEKT

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, ανοίγει τους καταλόγους της στο διαδίκτυο μέσω της Υπηρεσίας openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Είναι η πρώτη Δημόσια Βιβλιοθήκη των Ιονίων νησιών που μεταβαίνει στο openABEKT, συνεχίζοντας τη συνεργασία με το ΕΚΤ που ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’90 με το Λογισμικό ΑΒΕΚΤ.

Ο κύριος κατάλογος της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμος από τον σύνδεσμο https://lixourilibmain.openabekt.gr/ και προσφέρει πρόσβαση σε 7,285 εγγραφές. Παράλληλα, από τον σύνδεσμο https://lixourilibmobile.openabekt.gr/ διατίθεται ο κατάλογος της κινητής μονάδας της Βιβλιοθήκης, ενώ η Παλαιά Συλλογή διατίθεται στον σύνδεσμο https://lixourilibold.openabekt.gr/. Οι τρεις κατάλογοι αξιοποιούν πλήρως τις νέες λειτουργίες του openABEKT παρέχοντας στον χρήστη μια αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης με προηγμένες δυνατότητες αναζήτησης και πλοήγησης στο περιεχόμενο, διαδραστικά χρονολόγια και φίλτρα εξειδίκευσης καθώς και διασυνδέσεις με σχετικό υλικό εντός και εκτός του καταλόγου.

Στον κύριο κατάλογο της Βιβλιοθήκης ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει χιλιάδες τίτλους βιβλίων που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα, ενώ στην Παλαιά Συλλογή θα εντοπίσει υλικό που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα. Τα βιβλία στην πλειονότητά τους είναι θεολογικού περιεχομένου, ενώ μεγάλο μέρος αφορά στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τη μεταγενέστερη εκκλησιαστική ιστορία. Προέρχονται από δωρεές προσωπικών συλλογών εξεχόντων προσωπικοτήτων της Κεφαλονιάς, όπως είναι η οικογένεια Τυπάλδων – Ιακωβάτων, ο Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακαδημαϊκός Αμίλκας Αλιβιζάτος, ο οικονομολόγς Σπύρος Λοβέρδος και οι αδερφοί ιατροί Σπύρος και Φώτης Λαμπίρης.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη φιλοξενείται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό διατηρητέο αρχοντικό του 1886 που ανήκε στην οικογένεια των Τυπάλδων-Ιακωβάτων και στο ίδιο κτήριο φιλοξενείται και το Μουσείο Ληξουρίου.  Η οικογένεια Τυπάλδων – Ιακωβάτων αποτελεί κλάδο του οίκου των Τυπάλδων, με παρουσία στην Κεφαλονιά από το 1408. Χάρη στη φιλομάθεια, την επιμέλεια, τη βιβλιοφιλία και τη συλλεκτική τους δράση, συγκεντρώθηκε ένας αξιόλογος αριθμός παλαιτύπων, αρχαίων αντικειμένων, εκκλησιαστικών εικόνων, που αποτέλεσαν μαζί με τα έπιπλα και τα πορτραίτα της οικογένειας τη βάση για τη δημιουργία του μουσείου και μιας από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες στα Επτάνησα.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρος Πετράτος όραμά τους είναι να καταστεί η Βιβλιοθήκη «ένας πολυδύναμος χώρος, ζωντανός και δυναμικός, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό – σε μικρούς και μεγάλους – χρήσιμος στη μόρφωση και τον πολιτισμό, στην αναζήτηση και την έρευνα, στην ενημέρωση και την πληροφόρηση, συμμέτοχος στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και στα ζωτικά κοινωνικά προβλήματα.». Με αυτό το σκεπτικό η Βιβλιοθήκη οργανώνει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, παρουσιάσεων βιβλίων, ομάδα φωτογραφίας, για τις οποίες μπορείτε να πληροφορηθείτε από τη σελίδα της Βιβλιοθήκης στο Facebook.

Με την Υπηρεσία openABEKT δίνεται η δυνατότητα στη Βιβλιοθήκη να υποστηρίξει επιχειρησιακά το παραπάνω όραμα, ανταποκρινόμενη στις νέες τάσεις και ανάγκες των χρηστών της για σύγχρονες δικτυακές υπηρεσίες και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μείωση του λειτουργικού της κόστους.