openABEKT

Η συνεργασία του ΕΚΤ με τον Δήμο Αθηναίων ανοίγει νέες προοπτικές για τις 6 Δημοτικές Βιβλιοθήκες του, που έλαβαν την Υπηρεσία openABEKT. Οι Κατάλογοι των Βιβλιοθηκών αυτών διατίθενται πλέον διαδικτυακά, μέσω της σχετικής πλατφόρμας ενισχύοντας την ανοικτή και ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση και τη γνώση.  

Οι 6 Βιβλιοθήκες που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων είναι: 

  • η Κεντρική Βιβλιοθήκη που είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα και ιδρύθηκε λίγους μήνες μετά τη σύσταση του Δήμου Αθηναίων το 1835, με πρωτοβουλία του πρώτου Δημάρχου Αθηνών, του Ανάργυρου Πετράκη. Ο Α. Πετράκης πίστευε ότι είναι υποχρέωση του Δήμου να προσφέρει μόρφωση και ενημέρωση στους 14.000 δημότες που απαριθμούσε τότε η πόλη (αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσα Μέλη έχουν σήμερα οι 6 Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων). Ο κατάλογός της περιλαμβάνει 52.460 τίτλους.
  • η Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη που διαθέτει 2950 βιβλία για παιδιά 6 έως 15 ετών μέσω του διαδικτυακού της Καταλόγου
  • η πρότυπη Βρεφική-Νηπιακή Βιβλιοθήκη που περιέχει 2272 τίτλους για την πρώτη επαφή παιδιών προ-σχολικής ηλικίας με το βιβλίο. 
  • η Παιδική Βιβλιοθήκη του σταθμού Λαρίσης που η συλλογή της περιλαμβάνει 4.000 περίπου τίτλους ελληνικών και ξενόγλωσσων παιδικών βιβλίων για βρέφη και παιδιά έως 15 ετών
  • η Ιωάννειος Βιβλιοθήκη που αριθμεί γύρω στους 15.000 εξειδικευμένους τίτλους φιλοσοφίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας, πολιτικών και οικονομικών επιστημών, ιστορίας, λεξικά Επιστημών και το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής είναι δωρεά του Καθηγητή του Α.Π.Θ. Στυλιανού Πουλόπουλου, 
  • η Μουσική Βιβλιοθήκη που αριθμεί 11.000 τίτλους το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι παρτιτούρες.

Με τη διάθεση των καταλόγων τους διαδικτυακά μέσω του περιβάλλοντος «Ανακάλυψη» του openABEKT, οι Βιβλιοθήκες μετασχηματίζονται σε σύγχρονα κέντρα εντοπισμού, συγκέντρωσης, διαχείρισης και προώθησης αυτού που αποτελεί την ουσία της «κοινωνίας της πληροφορίας»: του ψηφιακού περιεχομένου. Το περιβάλλον «Κατάλογος» του openABEKT προσφέρει εξελιγμένα βιβλιοθηκονομικά εργαλεία για προτυποιημένη και γρήγορη καταλογογράφηση ακόμα και από μη έμπειρους χρήστες, ενώ οι «Ροές & Λειτουργίες» του openABEKT επιτρέπουν την εύχρηστη διαχείριση μελών, αντιτύπων, συναλλαγών και όλων των λειτουργιών βιβλιοθήκης.

Το openABEKT, ως σύγχρονη υπηρεσία νέφους, δίνει προστιθέμενη αξία στις Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε και βάζει τα θεμέλια για ένα νέο, υβριδικό πρότυπο εμπλοκής με το κοινό τους, τους Δημότες, όπου ζητούμενο είναι η μόρφωση και η καλλιέργεια παιδείας για όλες τις ηλικίες. Με τη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών αιχμής όπως το openABEKT, οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Αθηναίων μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη λειτουργία του δημόσιου χώρου και να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για γνώση και επανάχρηση της πληροφορίας.  

Δείτε περισσότερα:

Πληροφορίες για τις Βιβλιοθήκες ΟΠΑΝΔΑ https://www.opanda.gr/index.php/ipodomes-opanda/category/dimotikes-vivliothikes

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων https://centralib.openabekt.gr/

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων https://paidikiefivikilibath.openabekt.gr/

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Βρεφικής-Νηπιακής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων https://toddlerslibath.openabekt.gr

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Σταθμού Λαρίσης Δήμου Αθηναίων https://paidikilibsl.openabekt.gr/

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Ιωαννείου Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων https://ioannioslib.openabekt.gr/

Ανακαλύψτε το περιεχόμενο της Μουσικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων https://musiclib.openabekt.gr/

Μάθετε περισσότερα για την Υπηρεσία openABEKT  https://www.openabekt.gr/