openABEKT

Το 2018 άρχισε δυναμικά για το openABEKT, με 28 Δημοτικές Βιβλιοθήκες να ανοίγουν τους καταλόγους τους στο διαδίκτυο και να επιλέγουν την υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών τους.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες ΠετρούποληςΚορωπίου, Αγίας Παρασκευής (κεντρική & παράρτημα), ΚαλυβίωνΚορυδαλλούΑιγάλεωΛυκόβρυσης, Ιλίου (κεντρική & Αγίου Φανουρίου), ΧαϊδαρίουΝέας Φιλαδέλφειας και Ελευσίνας στην Αττική, τις Βιβλιοθήκες Προσοτσάνης στη Δράμα, Νεάπολης & Συκεών Θεσσαλονίκης, Καβάλας & Αλεξανδρούπολης από την περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, ενώ στην Ήπειρο έχουμε τη Δημοτική και Παιδική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας. Στην Πελοπόννησο συνεργαστήκαμε με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες ΜεσσήνηςΓαστούνηςΛουτρακίουΑγίων Θεοδώρων και Πατρών, ενώ στην Στερεά Ελλάδα με τη Βιβλιοθήκη Άμφισσας. Τέλος, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Πάρου και Βάμου στην Κρήτη αντιπροσωπεύουν τη νησιωτική Ελλάδα. Συνολικά οι παραπάνω βιβλιοθήκες εξυπηρετούν πάνω από 122 χιλιάδες μέλη.

Οι Βιβλιοθήκες που επέλεξαν το openABEKT ως σύστημα αυτοματισμού για τη διαχείριση περιεχομένου και λειτουργικών στοχεύουν στο να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες τάσεις και ανάγκες των χρηστών τους για σύγχρονες δικτυακές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν μείωση του λειτουργικού τους κόστους και ευκολότερη διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών τους, σε ένα σύγχρονο περιβάλλον.

Ο χρήστης των παραπάνω Βιβλιοθηκών μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα στον κατάλογο της Δημοτικής του Βιβλιοθήκης. Μπορεί να εξερευνήσει τις συλλογές της, να αναζητήσει σε ευρετήρια εκδοτών και δημιουργών και να ανακαλύψει το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης με τα φίλτρα πολύπλευρης αναζήτησης του openABEKT. Οι εγγραφές των καταλόγων διατίθενται με πλήρη μεταδεδομένα, με ενεργούς συνδέσμους θεμάτων και δημιουργών και αυτόματες διασυνδέσεις σε σχετικές εγγραφές.

Εξερευνήστε τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης σας χρησιμοποιώντας τους παραπάνω συνδέσμους και βρείτε το επόμενό σας βιβλίο. Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους που χρησιμοποιούν Παιδικές Βιβλιοθήκες, δείτε τη συλλογή βιβλίων μυστηρίου της Enid Blyton στον Κατάλογο της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Αντώνης Σαμαράκης» του Δήμου Συκεών, ή τη συλλογή εικονογραφημένων βιβλίων της ίδιας βιβλιοθήκης, για τα μικρότερα παιδιά.

Ένας άλλος τρόπος εξερεύνησης βιβλίων είναι μέσω του Ενιαίου Καταλόγου του openABEKT, με τη χρήση φίλτρων. Για να βρείτε, για παράδειγμα, τα πολυαγαπημένα μεταφρασμένα νεανικά βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός (ο εκδοτικός οίκος που έφερε στα ελληνικά τον Χάρι Πότερ), κάνετε αναζήτηση στον Ενιαίο Κατάλογο με τα φίλτρα ‘Young Adult’ & ‘Children’ στο Κοινό (Audience) και στους εκδότες επιλέγετε ‘Ψυχογιός’. Στη λίστα αποτελεσμάτων που εμφανίζεται βλέπετε σε ποιά βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε το αγαπημένο σας βιβλίο. Καλό διάβασμα!