openABEKT

Συνολικά 106 βιβλιοθήκες σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα το openABEKT για τη διαχείριση του περιεχομένου και των λειτουργιών τους. Από τις αρχές του 2017, όταν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ξεκίνησε την ευρεία διάθεση αυτής της ολοκληρωμένης υπηρεσίας νέφους προς τις Βιβλιοθήκες, ο αριθμός των Βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούν το openABEKT έχει αυξηθεί δυναμικά.

Μέχρι στιγμής, Βιβλιοθήκες από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν επιλέξει το openABEKT.  Oι περισσότερες είναι Δημοτικές (54), ενώ 46 είναι Ειδικές, στις οποίες συγκαταλέγονται ακαδημαϊκές, νομικές, θρησκευτικές, αλλά και Βιβλιοθήκες στρατιωτικών οργανισμών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Οι παιδικές Βιβλιοθήκες του δικτύου είναι 7 και απευθύνονται σε διάφορες ηλικιακές ομάδες, από νήπια μέχρι εφήβους. Σταδιακά εντάσσονται στο δίκτυο και Βιβλιοθήκες στην Κύπρο και Βιβλιοθήκες της διασποράς στις Η.Π.Α.

Πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο και η Βιβλιοθήκη του Σουηδικού Σπιτιού στην Καβάλα, η Βιβλιοθήκη του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και η Βιβλιοθήκη των Βόρειων Χωρών, μια ερευνητική βιβλιοθήκη η οποία εστιάζει στην αρχαιολογία και τη μελέτη του αρχαίου πολιτισμού. Συνολικά 6 Βιβλιοθήκες αρχαιολογικών σχολών και ερευνητικών ιστορικών ινστιτούτων στην Ελλάδα διαθέτουν τους καταλόγους τους ανοικτά στο διαδίκτυο με το openABEKT.

Οι Βιβλιοθήκες που επέλεξαν το openABEKT για τη διαχείριση του περιεχομένου και των λειτουργιών τους είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών τους, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες υπηρεσίες του openABEKT, όπως για παράδειγμα την αυτόματη αποστολή emails σε μέλη τους για κρατήσεις βιβλίων και υπενθυμίσεις συναλλαγών. Οι κατάλογοί τους είναι διαθέσιμοι διαδικτυακά, για να μπορούν οι χρήστες τους να πλοηγούνται και να εξερευνούν τις συλλογές τους.

Με τις εξελιγμένες λειτουργίες της πρόσφατης έκδοσης openABEKT 0.14, το περιβάλλον του καταλόγου έχει αναβαθμιστεί και προσφέρει ακόμα περισσότερους τρόπους ανακάλυψης περιεχομένου και εντοπισμού αντιτύπων στη Βιβλιοθήκη στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο χρήστης. Επιπλέον, ο χρήστης μπορεί να πλοηγηθεί στον Ενιαίο Κατάλογο του openABEKT και να ανακαλύψει το περιεχόμενο όλων των Βιβλιοθηκών του δικτύου.