openABEKT

Οι Κατάλογοι των Βιβλιοθηκών της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής, του Ιρλανδικού Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών στην Αθήνα και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών διατίθενται πλέον ανοικτά στο διαδίκτυο. Οι τρεις Αρχαιολογικές Βιβλιοθήκες επέλεξαν την υπηρεσία openABEKT για την οργάνωση και διάθεση των Καταλόγων τους, οι οποίοι αριθμούν χιλιάδες τίτλους σχετικούς με την Αρχαιολογία.

Η παλαιότερη από τις τρεις, η Scuola Archeologica Italiana di Atene (Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα) ιδρύθηκε το 1909 και συνδέθηκε με γνωστούς αρχαιολόγους της εποχής όπως ο Federico Halbherr και ο πρώτος της διευθυντής Luigi Pernier, γνωστός για την ανακάλυψη του Δίσκου της Φαιστού. Ο Κατάλογός της, διαθέσιμος από το σύνδεσμο saia.openabekt.gr, διαθέτει 32.577 εγγραφές, από τις οποίες οι 11.000 είναι στα Ιταλικά, με μεγάλα μέρη της συλλογής της με αγγλικούς, γαλλικούς και γερμανικούς τίτλους.  

Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με ολλανδικά πανεπιστήμια και με ερευνητικά κέντρα της Ολλανδίας, έχει αποκτήσει μεγάλη εξειδίκευση στους τομείς της Ελληνικής ιστορίας, γλώσσας και πολιτισμού διαμέσου των αιώνων, με έμφαση στην Ελληνική Αρχαιότητα. Ο Κατάλογός του στο openABEKT διατίθεται στο nia.openabekt.gr και αριθμεί τις 6.689 εγγραφές, με πολλούς τίτλους στα αγγλικά και γερμανικά και φυσικά στα ολλανδικά.

Το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών υποστηρίζει εδώ και στην Ιρλανδία τη μελέτη του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και η Βιβλιοθήκη του προέρχεται από δωρεές Ιρλανδών φιλελλήνων και ακαδημαϊκών. Ο online Κατάλογός του διαθέτει αρχικά μερικές εκατοντάδες εγγραφές και σχεδιάζεται να εμπλουτιστεί σταδιακά.

Oι ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και τα ξένα Αρχαιολογικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στο αρχαιολογικό έργο στη χώρα, αλλά αποδεικνύουν και το θαυμασμό και την αγάπη για την Ελλάδα που έτρεφαν και τρέφουν οι ακαδημαϊκοί και οι μελετητές του Ελληνικού πολιτισμού διεθνώς. Εξερευνήστε τις συλλογές των Βιβλιοθηκών και γνωρίστε το έργο τους.

 

Η φωτογραφία του άρθρου είναι του Frédéric Boissonnas (1858-1946), 1920, Η οδός Ερμού στην Αθήνα  (Public Domain)